Het is grijs en het valt uit de hemel

 een ander gezicht op de stad

 

Dérive- kunstproject  met schrijfster Nina van den Broek
52 teksten - 52 tekeningen - wandelen - kunst - historie - randen van de stad.

 

In een exploratie zoek ik naar dialoog en uitwisseling met flaneurs van andere achtergronden. Een brede projectgroep is ontstaan met daarin een schrijver, kunstenaars-in-opleiding, een vormgever, stedenbouwkundigen en wandelaars met een interesse in de ruimte van de stad, in de breedste zin van het woord.

 

 

publicatie    HET IS GRIJS EN HET VALT UIT DE HEMEL

tekst             Nina van den Broek

tekeningen Peter Dijk

 

ISBN 978-90-9035209-1

 

 

 

 

prijs 25,-

bestellen info@peterdijk.com

21  Betonno

 

Het urinoir aan de Hereweg – tweepersoons, om het wat gezellig te maken – is al meer dan zestig jaren oud, maar van enige slijtage is niets merkbaar. Het is gemaakt van betonno, een product dat al in 1919 door de fabrikant aangeprezen werd vanwege zijn ‘groote drukvastheid, geringe slijtage en bewapening voor iedere belasting’. Het is daarom begrijpelijk dat het product veel gebruikt werd voor de bouw van bruggen en sluizen, het aanleggen van trottoirbanden en het maken van lateien, bordessen en traptreden, maar voor een gebouwtje waarin mannen hun plasje plegen te doen is zo´n bunkertje misschien ietwat  

overdreven. Toch, het moet gezegd: geen enkele vandaal krijgt vat op het gewapende beton.

Het urinoir, bouwjaar 1955, lijkt zich op die onaantastbaarheid niet voor te laten staan.  Bescheiden staat het in het groen, en onopvallendheid is ook de kern het ontwerp: ‘zoodanig ingericht dat de gebruiker voor het oog der voorbijgangers geheel bedekt is’. Tenzij men zich ophijst aan het sierlijk gebogen dakje of plat op de grond gaat liggen om door de driehoekige openingen – die dienen voor de ventilatie – een glimp op te vangen.

 

tekst Nina van den Broek - beeld Peter Dijk