CV                         PETER  DIJK       

1948                    geboren in Groningen / Nederland

1967 - 1972        Academy of  Arts  Minerva in Groningen

 

              Activiteiten Beeldende kunst

Als kunststudent heb ik Academie Minerva in Groningen gevolgd van 1968-1973. Ik ontwikkelde mij als schilder van voornamelijk abstracte werken. Structuren werd mijn thema en gedurende meer de afgelopen vijf jaar vooral de structuur van het plan van de stad /mapping. Beseffend dat puur formele schilderkunst niet zo bevredigend was in een wereld waarin alles langzaam op zijn kop stond, begon ik te zoeken naar de structuren van oude steden, zoals Aleppo of andere steden die min of meer aan het veranderen waren door de eeuwen heen, of door hedendaagse interferentie. Ik gebruikte de structuur van deze steden om ze te verlossen van hun zware geschiedenis. Door deze structuren in mijn schilderijen te gebruiken, worden de stadsplattegronden bevrijd van hun oorspronkelijke betekenis om ruimte te maken voor nieuwe structuren zonder verleden.
Kunstdisciplines waar ik mij in thuis voel zijn schilderen, tekenen, installatie op locatie en kunstenaarsboeken.

Residenties met betrekking tot Mapping

2018      Workshop Neo Rauch and Rosa Loy- Drents Museum Assen
2017      FusionARTS Kingston London (UK) / Considerate Constructions. may
2017      FusionARTS Kingston London (UK) / Eden Walk Boogy. okt
2016     Valparaiso Fundacion Mojacar (Spain)  / Mojacar mapping. June
2013     Lagos (Portugal) / Lagos mapping. April
2012     Pietrasanta (Italy)/ Lucca mapping.
October-November

Samenwerkingsprojecten met andere kunstenaars: 

VELDWERK. Met Nina van den Broek wandelend de randen van de stad Groningen verkennen als een flaneur. Project vanaf 2018: Het is grijs en valt uit de lucht. Expositie volgt en publicatie.

PAVILLION SILO. Tijdelijke installatie in situ, samen met fotografie Tineke Homan en schrijver Roel Nijhof. Het project toonde portretten van kerkgangers en hun betrokkenheid bij geloof. De installatie maakte deel uit van kunstroute.

DUODUO. Met Mariet Schedler expositie DUODUO bedacht en uitgevoerd. Kunstspeeddating levert duo’s aan Verkuno kunstenaars. Ieder koppel gebruikt een week de expositieruimte. Aandacht voor proces, samenwerking en beïnvloeding staan centraal. Mariet en Peter maken samen installatie ‘Ruimtelijke Reflecties’.

ONTMOETING I. Uitwisselingsproject Verkuno-Iran.. Vanaf 2006 aan dit project gewerkt.  Het is een uitwisseling tussen 7 Nederlandse en 7 Iranese kunstenaars. Tot 2009 zou de realisatie van dit plan plaatsvinden in o.a. Roden en Teheran. Niet gerealiseerd tot uitwisseling, maar wel expositie van in Nederland woonachtige Iranese kunstenaars.

ONTMOETING II. Samenwerking met V.Rojas uit Chili. Tekenwerk is gemaakt in het kader van een ontmoeting met buitenlandse kunstenaar, woonachtig  in Nederland. Het werk was in twee exposities te zien.

VERA KUNOVA. Met Flip Drukker, Marleen van Engelen en Ad Breedveld hebben we een fictieve  Baltische kunstenares Vera Kunova gecreëerd. Doel was onderzoek naar marketing en branding in de kunstwereld. Hoe maakt een kunstenaar naam. 60 tekeningen en 4 etsen werden aangevuld met fotowerken van Vera Kunova door 2 fotografen en de lezing “Vera Kunova en het dadaïsme”. Twee keer geëxposeerd.

OMWEGEN. Met Magda Balvers en Wilma Visser in 1995. Uitgangspunt was om samen krijttekeningen op groot formaat ( 125x125cm) te maken. Intuïtie, acceptatie en onderzoek waren de leidraad. Er werd telkens gereageerd op elkaars tekenen. Een keuze van tien uit de ca. 35 tekeningen is geëxposeerd tijdens een atelierroute.

EEN JAAR HUIS TER HEIDE. Land-art project met  Theo van Egeraat van 1976-1979. Een terrein van 1 hectare in Drenthe een dag per week verkennen gedurende een jaar. Het resulteerde in gezamenlijke zeefdrukken, mapping, fotowerken en natuurlijk materiaal. Tijdens diverse exposities was dit project te zien.

               GEBONDEN TEKENEN. met Theo van Egeraat. en serie gezamenlijke tekeningen. Met de tekenhanden aan elkaar gebonden, ontstond de situatie van leiden en volgen.

Lezingen als verrijking van expositie
2018      Words Words
2017      Assemblage
2016      On Mapping
2013      ZwartWit

Nevenaktiviteiten:

Voorzitter van Kunstenaarsvereniging Verkuno2007- 2019   

COB 10 werkgroep, die visie vastlegt van het kunstcentrum COB 10 / Bloemsingel te Groningen2004-2005

Lid adviescommissie gemeente Noordenveld; 'Toekomst van Havezate Mensinge'

Lid van selectiecommissie SBK Drenthe 1996.

Bestuur Open Atelierroute Peize van 1990-1995. Initiator en verantwoordelijk voor de jaarlijkse atelierroute in Peize. Deelname van ca. 15 kunstenaars, waarvan tien werkzaam zijn in de plaatselijke melkfabriek.

Lid culturele commissie van Peize van 1986-1990. Medeorganisator van jaarlijkse kerkconcerten en exposities van beeldend kunst in de kerk van Peize,

Lid  bestuur G.K.K. (Groninger Kunst Kollektief) van 1981 -1985.

Tentoonstellingsmaker / curator

 

2003- 2020 Voor Verkuno in Koetshuis en K38 diverse exposities gerealiseerd van diverse kunstenaars.

2000-2003  Vasalis commissie. Samen met Mariet Schedler ruimtelijke grote kunstwerken laten plaatsen in dit zorgcentrum. Overleg met kunstenaars, de woninginstelling. Inrichten van dit werk.

 

2000-2003 Verkuno in Koetshuis Mensinge te Roden. Verantwoordelijk voor 10 exposities, waarin diversiteit aan thema's het  uitgangspunt was, op verzoek van Verkuno (Vereniging Kunstenaars Noorderveld). Het vastleggen van het thematisch uitgangspunt, uitnodigen van kunstenaars, selecteren van werk, inrichten van de tentoonstelling, redactie van full colour vouwblad, verzorgen van de mailing, maken van persbericht, voorzitter van de expo-werkgroep (samenstelling: voorzitter, lid van bestuur, penningmeester, vormgever). . Apart vermeldenswaardig zijn: 'A4-formaat'. Concept bedacht en uitgewerkt.  'Koninklijk Blauw' een kunstenaar uitgenodigd werk te maken voor deze expo, en verder begeleid uitgewerkt en samen geëxposeerd.

 

2000 "Voor de Haan gaat" in galerij Romein te Leeuwarden. Op verzoek van mijn schoolbestuur een expositie ingericht van werk van 12 docenten beeldende vakken. Dit naar aanleiding van het afscheid van de directeur Jan de Haan. Hij heeft zich nadrukkelijk ingezet om de culturele vakken een stevige plaats te geven binnen onze school. Daarnaast was ik medewerker aan de totstandkoming van de catalogus

 

1994 "Kunstdoos Open Atelier 5 jaar" in gemeentehuis van Peize. Vijftien kunstenaars uitgenodigd om een werkstuk te maken in oplage van 30, in speciaal vervaardigde houten kist met diverse opbergvakken voor ieders werk.

 

 

 

 

 

        Exposities / Exhibitions vanaf 2012

2022      Galerie Noord, Groningen / Het is grijs en valt uit de hemel 

2021      Galerie Noord, Groningen / Traceren
2019      K38, Roden / Beroering, tekenproject
2018     
K38, Roden / Salon XX
K38, Roden / Peter van der Velde
Studio Wilma Vissers / BWK18 Artistbooks
ABK Minerva / The Drawing Estafette
Dorpskerk Zuidlaren/ Pavilion Silo – installation             / solo
K38, Roden / Mogelijk Houvast
Mall Galleries, Londen UK / The Pastel Society Annual
2017     
K38, Roden / Salon Nieuwe Oogst

Assen / Kunst aan de Vaart
K38, Roden /
WAT WAS IS ! assemblage anno nu
2016     
K38, Roden / Hidden Faces
HKK, Den Haag / Beyond Traces
on mapping
K38, Roden / Tijdspanne
2015     
Galerie 4B, Peize/ Alles getegeld.
2014     
K38, Roden /  De Nieuwe Salon
Galerie 4B, Peize/ 4 daagse
2013
      Koetshuis Mensinge, Roden / Salon Opkrassen
Galerie Noord, Groningen / Inspiratie
CBK, Drenthe, Vander Veen , Assen / Velden
Koetshuis Mensinge, Roden/ Zwart-Wit

Universiteit Harmonie, Groningen / In Abstracto             
2012
     
Galerie K26, Oss/ Vice Versa 
Koetshuis Mensinge, Roden/ Uit de hoogte 
Garage Bonci, Pietrasanta( It) / Collettiva#0 Modus Operandi
Museum Smallingerland, Drachten/ FiveTraces
The Westminster Reference Library, Westminster,(UK)/ Al Mutanabbi Street Project 
The Powell Library Rotunda, UCLA, Los Angeles, USA/ Al Mutanabbi Street Project 
(vet gedrukt met begeleidende publicatie)

         Publicaties 2021-2012

 

2018 Pavillion Silo / Zuidlaren
2016 Beyond Traces / HKK Den Haag / KunstKatern 2

2015 Ontmoeting tussen de wereld van de cartografie en hedendaagse kunst / KunstKatern 1

2012 Des Malers Traum / Garage Bonci Pietrasante

2012 Five Traces / Museum D8888 Drachten

     

           Activiteiten Beeldende kunst 2021-2000

Tentoonstellingsmaker/ initiator/ curator

 

2003- 2021 Voor Verkuno in Koetshuis en K38 diverse exposities gerealiseerd van diverse kunstenaars.

2000-2003 Verkuno Vasalis commissie. Samen met Mariet Schedler ruimtelijke grote kunstwerken laten plaatsen in dit zorgcentrum. Overleg met kunstenaars, de woninginstelling. Inrichten van dit werk.

 

2001-2003 Verkuno in Koetshuis te Roden. Mede organisatie van diverse exposities. Apart vermeldenswaardig zijn: 'A4-formaat'.   Concept bedacht en uitgewerkt.  'Koninklijk Blauw' een kunstenaar uitgenodigd werk           te maken voor deze expo, en verder begeleid uitgewerkt en samen geëxposeerd.

 

2000-2001 Verkuno in Koetshuis Mensinge te Roden. Verantwoordelijk voor 10 exposities, waarin diversiteit aan thema's het  uitgangspunt was, op verzoek van Verkuno (Vereniging Kunstenaars Noorderveld). Het vastleggen van het thematisch uitgangspunt, uitnodigen van kunstenaars, selecteren van werk, inrichten van de tentoonstelling, redactie van full colour vouwblad, verzorgen van de mailing, maken van persbericht, voorzitter van de expo-werkgroep (samenstelling: voorzitter, lid van bestuur, penningmeester, vormgever).

 

2000 "Voor de Haan gaat" in galerij Romein te Leeuwarden. Op verzoek van mijn schoolbestuur een expositie ingericht van werk van 12 docenten beeldende vakken. Dit naar aanleiding van het afscheid van de directeur Jan de Haan. Hij heeft zich nadrukkelijk ingezet om de culturele vakken een stevige plaats te geven binnen onze school. Daarnaast was ik medewerker aan de totstandkoming van de catalogus

 

 

         Activiteit: Onderwijs 1972-2011

Docent tekenen/kunstgeschiedenis van 1972 - 1976 & vanaf 1980 tot 2011 ( parttime o,6 fte. ) aan Piter Jelles Montessori te Leeuwarden &  Pabo Leeuwarden afd. Akte C van 1982-1989 & NHL 1989.

Kunstcoordinator CKV1 aan de Piter Jelles Montessori te Leeuwarden van1999-2011 & Initiator en organisator van Arttrip Ljouwert  van 2000-2011.

Werkvelddeskundige NHL afd. K&E.  2006-2009.

Diverse certificaten van cursussen